
Araştırma Politikamız |
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR POLİTİKA BELGESİ
TEMEL İLKELER
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), izlenebilir, yönetilebilir, ölçülebilir amaç, hedef ve performans ölçütleri olan sistematik bir BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR POLİTİKASI oluşturur ve uygular. Bu bağlamda; tüm yönetmelik ve yönergelerini gözden geçirir ve günceller.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR'ın kaynağının, başarısının ve sürdürülebilirliğinin eğitimden geçtiği tezinden hareketle, bilim ve teknolojinin tabana yayılması için, bu süreçlere öğrencileri de bir aktör olarak dâhil eder. Bu amaçla, teorik bilgi üretimini ve transferini asla yadsımadan, araştırma yöntemlerini de öğreterek, girişimciliği esas alan yenilikçi bireyler yetiştirmeyi esas alır. Bu hedefe ulaşmak için uygulamalı eğitim modelini (intörn eğitim modelini) kullanır ve bu modelin uygun olan disiplinlerde ve Teknoloji Transferi Süreçlerinde de uygulanmasını teşvik eder. Bu modeli eğitim-öğretim süreçlerinin değişik seviyelerinde (ön lisans - lisans - lisansüstü) yaygınlaşmasını hedefler.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), toplum için bilim yapma, bilgi ve teknoloji üretme ve fayda oluşturma" felsefesi ile toplumun, sanayinin ve hayatın içerisinde; topluma duyarlı bir üniversite olmayı ilke edinir. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), toplum ve insanlık yararına olabilecek bilimsel ve teknolojik araştırmalara destek verir. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), tüm disiplinlerine (temel, fen, sağlık, mühendislik, eğitim, sosyal vb gibi) eşit mesafede ve eşit uzaklıkta olup, ilgili alanlardaki bilimsel ve teknolojik araştırmaları destekler. Bununla birlikte; günün şartlarına göre; sahip olunan insan kaynaklarına, fiziksel imkân ve araştırma olanaklarına, yeteneklere ve ihtiyaçlara uygun sektörlere odaklanan çalışmalara öncelik verilebilir (Bilişim, sağlık, yenilenebilir enerji, nanoteknoloji, ülke güvenliği, teknik tekstil, halı, iplik, gıda, kimya, makine, sosyal girişimcilik, sosyal medya vb gibi).
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), BTYK (Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu) başta olmak üzere; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; TÜBİTAK, YÖK, KOSGEB, Kalkınma Ajansları, TPE, TSE vb gibi politika yapıcı ve uygulayıcıları, bunların almış olduğu karar ve uygulamaları dikkatle takip eder, bunlara uygun ve uyumlu olacak şekilde kendi bilimsel ve teknolojik araştırma politikalarını günceller, ülke menfaatleri doğrultusunda yerel, ulusal ve evrensel yenilikçi projeler geliştirir, geliştirilmesini teşvik eder.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), (GAÜN), „üniversite-sanayi-kamu-toplum‟ işbirliğini ilke edinir ve bu doğrultuda projeler üretir, bu kapsamda yapılan/yapılacak projelere imkânları ölçeğinde destek verir Valilik, Belediyeler, Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlükleri, Üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları, Sanayi Kuruluşları başta olmak üzere ilgili tüm kurum, kişi ve taraflarla nitelikli işbirliği yapar.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), "Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi" yerini (puanını) objektif ve etik/hukuksal kurallar çerçevesinde artırmak ve ilk sıralarda yer alabilmek için çalışmalar yapar ve önlemler alır.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), öğretim elemanlarının TÜBİTAK, TEYDEB, SAN-TEZ, KOSGEB, Kalkınma Ajansları vb gibi saygın kurumlara sunulabilecek proje üretmesini, hazırlamasını ve” sunmasını teşvik eder ve özendirir. BAPYB (Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi) turafirtdun , bu tür projeleri hazırlayanlara; gerek başvuruları için 'başvuru başına‟ ve gerekse kabul edildikten sonra proje bütçesi ile 'orantısal' olarak değişmek üzere destek verilir.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), öğretim elemanlarının disiplinlinler arası 'ORTAK ARAŞTIRMA GRUBU' kurmalarını teşvik eder ve özendirir. BAPYB'nde (Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi) desteklenecek projelerin değerlendirilmesinde 'ORTAK ARAŞTIRMA GRUPLARI'nca sunulan projelere öncelik verilir.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), TÜBİTAK ve TÜBA vb gibi saygın kuruluşlardan ödül alan, yayınları yoğun atıf alan ve üst düzey patentler sahibi olan öğretim elemanlarını ve araştırmacıları teşvik eder ve özendirir. BAPYB'nde (Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi) desteklenecek projelerin değerlendirilmesinde bu öğretim elemanlarınca sunulan projelere öncelik verilir.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), öğretim elemanlarının ve girişimcilerin Gaziantep Teknopark‟ta (Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu ve İşletici A.Ş.) şirket kurmalarını teşvik eder ve özendirir. BAPYB'nde (Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi) desteklenecek projelerin değerlendirilmesinde Gaziantep Teknopark‟ta şirketi bulunan öğretim elemanlarınca sunulan projelere öncelik verilir.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), öğretim üyelerinin atama ve yükseltilme süreçlerinde; bilimsel yayın ölçütlerinin yanında (disiplinlerin gerektirdiği ölçüde); patent, faydalı model, endüstriyel tasarım vb gibi fikri ve sınaî mülkiyet haklarına sahip olma, saygın kuruluşların desteklemiş olduğu bilimsel projeler üretmiş ve yönetmiş olma, üniversite-sanayi-toplum işbirliği kapsamında çalışmalar yapmış olma vb gibi ölçütleri de dikkate alır.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Gaziantep Teknopark (Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu ve İşletici A.Ş.) ve GAÜN TARGET Teknoloji Transferi Ofisi A.Ş.‟nin (TTO) idari (insan kaynaklan vb) ve mali sürdürülebilirliğini sağlamak için, TÜBİTAK vb gibi kamu kuruluşlarının istemesi durumunda taahhütlerde bulunabilir ve taahhütname imzalayabilir. Gaziantep Teknopark A.Ş. ve GAÜN TARGET TTO A.Ş.‟nin yönetimi kurulu başkanı Gaziantep Üniversitesi Rektörü‟dür. Rektör Danışmanlarından birisi bu iki kuruluş arasındaki koordinasyonu sağlamak üzere "TTO yöneticisi" olarak atanabilir ve yönetim kurullarında üye olarak yer alabilir. İlgili yönetim kurullannda Teknopark ve TTO'dan da sorumlu olan Rektör Yardımcısı‟nın bulunması sağlanır. Mevzubahis şirketlerin yönetim kurulları GAÜN Rektörü tarafından belirlenir. İlgili Yönetim Kurulları; "Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Kurulu", "Proje Değerlendirme Kurulu" vb gibi alt kurullar oluşturabilir. Bu kurulların oluşturulmasında, kurul konularında yetkinliğe sahip öğretim üyelerinin ve sanayi temsilcilerinin bulunması sağlanır.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Politikasına uygun olarak sahip olduğu tüm imkânları ve değerlerin (insan kaynakları, fakülteler, laboratuarlar, TEKMER, BAPYB, TEKNOPARK, TTO, vb gibi) misyon ve vizyonlarını, ve bunlar arasındaki ilişkileri tanımlar ve eşgüdümünü sağlar.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğretim elemanlarınca TÜBİTAK, TEYDEB, SAN-TEZ, KOSGEB, Kalkınma Ajansları vb gibi saygın kurumlara sunulmak üzere hazırlanan projelerin, şekilsel ön kontrolünün; gizlilik ilkesi ihlal edilmeden, GAÜN TARGET Teknoloji Transferi Ofisi (TTO) tarafından yapılması ve burada paraflandıktan ve kayıt altına alındıktan sonra Rektörlük Makamı‟nca onaylanması sağlanır.
· Gaziantep Üniversitesinin (GAÜN) ilgili ve istekli öğretim elemanlarının TÜBİTAK, TEYDEB, SAN-TEZ, KOSGEB, Kalkınma Ajansları vb gibi saygın kurumlara proje hazırlamak istemesi durumunda; GAÜN TARGET Teknoloji Transferi Ofisi tarafından proje yazımı, hazırlanması ve ön değerlendirilmesi vb gibi süreçlerde danışmanlık hizmeti verilmesi teşvik edilir.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Politikasına uygun olarak Fikri ve Sınaî Mülkiyet Hakları Politikasını ve ilgili kurullarını oluşturur ve ilgili birimlerince ('Teknopark ve TARGET TTO, vb) uygulanmasını sağlar.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Politikasına uygun olarak bir inovasyon/girişimcilik ekosistemi oluşturulmasını sağlar, başta öğretim elemanlarının, öğrencilerinin ve mezunlarının olmak üzere; başvuran kişi, kuruluş ve firmaların girişimcilik faaliyetlerini uygun enstrümanları ile (insan kaynakları, fakülteler, laboratuarlar, TEKMER, BAPYB, TEKNOPARK, TARGET TTO, vb gibi) destekler.
· Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Politika Belgesini sürekli günceller ve ilgili birim, kişi ve taraflarla paylaşır.
· Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Politika Belgesinde belirtilen “TEMEL İLKELER" çerçevesinde; yürütmede işlerliği sağlayacak ek kararlar ayrıca Üniversite Senatosu ve Yönetimi Kurulu tarafından alınabilir.
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000
Faks +90 (342) 360 1013