SAĞLIKLI YAŞAM PROJESİ KAPSAMINDA KONFERANS "GÜNEŞİN ZARARLARI VE KORUNMA YÖNTEMLERİ"

03 Haziran 2015 / 12:18:14

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu Toplumsal Duyarlılık Projelerinden olan Sağlıklı Yaşam Projesi etkinlikleri kapsamında GAÜN Tıp Fakültesi Dermatoloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin KIRTAK tarafından, “Güneşin Zararları ve Korunma Yöntemleri” konulu konferans verildi.

Prof. Kırtak konferansta yaptığı konuşmada “Güneşin olumlu etkilerini şöyle sıraladı. Hayatın devamı için gerekli, Vitamin D sentezi, Psikolojik durum üzerinde pozitif etkisi, Deride melanin yapımını uyarıcı özelliğinin yanında olumsuz etkilerinin de bulunduğunu bunların Deri kanserleri, Fotoyaşlanma ve Fotodermatozlar olduğunu belirterek insanlar güzellikleri için bronzlaşıyor, tabi ki bronzlaşma Sağlıklı, Atletik, Kültürlü ve zengin gösteriyor ancak bronzlaşmanın getireceği güzellik geçici ve Kırışıklıkları ise kalıcıdır” diyerek güneş ışınlarından nasıl korunmanın yollarını ise şöyle açıkladı:Saat 10:00 ila 16:00 arası güneşe çıkılmamalıdır. Çünkü zararlı güneş ışınlarının 2/3' ü bu zaman diliminde saçılır. Yine Bina içinde kalınmalı.Gölgede bulunmak yeterli koruma sağlamaz. Deniz, kum, kar, beton, cam, asfalt gibi yüzeylerde yansıma oldukça fazladır.Herkesin güneş altında şapka, t-shirt ve güneş gözlüğü kullanması gerekmektedir.Bunların yanında -Şemsiye ve şapka kullanılmalı 10 cm genişliğinde kenarlığı olan bir şapka yüz, boyun ve ensede ortalama SPF 3-5 arasında bir koruma sağladığını ve UV spektrumun 99-100’ünü emen güneş gözlüklerinin kullanılması gerektiğini, Yaz ve kış aylarında cilt tipine uygun güneşten koruyucular kullanılmasını,Giysilerin koruma değerleri SPF 15-50 arası değişebildiğini ve Giysinin sıklığı, kalınlığı, ıslak olması Klasik giysilerin koruması yeterli olduğunu vurgulayarak Giyinmek halen en ucuz ve yan etkisi olmayan güneşten korunma yoludur.” Dedi.